Mam problem
Ignaś: Czy jesli mam wyznaczyć sumę współczynników wielomianu W(x) przy parzystych potęgach x to
poprostu traktuję cały ten wielomian jak W(1) i za kazdego x podstawiam 1?
To jest ten wielomian:
W(x) = 13(x
4+x
3+x
2−x−1)
2012 + 2012(x
6−1)
13
Jeśli się myle to znalazłaby się jakaś dobra duszyczka która by się temu przyjrzała?
30 gru 23:43
Adamm: to będą przy parzystych
30 gru 23:44
Adamm: W(1) − to jest suma WSZYSTKICH współczynników
30 gru 23:44
Ignaś: Mógłbyś to mi jakoś tylko rozpisać? Bo za bardzo nie wiem jak
30 gru 23:45
Ignaś: No tak
30 gru 23:45
Adamm: W(1) − suma wszystkich współczynników
W(−1) − podobnie, tylko przy nieparzystych współczynnikach mamy znak ujemny
jak dodasz je do siebie, to otrzymasz 2* suma wszystkich współczynników parzystych
30 gru 23:49
Ignaś: Dalej tego nie rozumiem
31 gru 00:04
Basia : Zobacz na prostym przykładzie.
W(x) = 2x4+3x3+4x2+6x+1
W(1) =2+3+4+6+1
W(−1)=2−3+4−6+1
W(1)+W(−1)= 2•2+2•4+2•1=2(2+4+1)
31 gru 00:15
Ignaś: A przez 2?
31 gru 00:19
Ignaś: Czyli to co wyjdzie w W(1) + W(−1) na koncu to przez 2

?
31 gru 00:21
iteRacj@:
zapis słowny, może będzie łatwiej zobaczyć sytuację
gdy obliczasz W(1) → dostajesz wszystkie współczynniki razy (+1) czyli (sumę współczynników
parzystych + sumę współczynników nieparzystych)
gdy obliczasz W(−1) → dostajesz wszystkie współczynniki parzyste razy (+1) i wszystkie
współczynniki nieparzyste razy (−1)
a więc
W(1) = suma współczynników parzystych
+ suma współczynników nieparzystych
W(−1) = suma współczynników parzystych
− suma współczynników nieparzystych
W(1) + W(−1) = 2*suma wsp. parzystych
+suma wsp. nieparzystych
−suma wsp. nieparzystych
W(1) + W(−1) = 2*suma wsp. parzystych
| W(1) + W(−1) | |
| = suma wsp. parzystych |
| 2 | |
31 gru 10:07
Ignaś: Rozwiązaniem będzie 13?
31 gru 13:03
Adamm: tak
31 gru 15:34