n-kąt
maxi:
Wyznacz stosunek obwodu koła opisanego do obwodu koła wpisanego w n−kąt foremny
30 gru 23:35
Basia :
R to ramię trójkąta równoramiennego o podstawie a i kącie między ramionami
r to wysokość tego trójkąta
kąty przy podstawie to
| | 180−(360/n | | 180 | |
β= |
| =90− |
| |
| | 2 | | n | |
| | 180 | | 180 | |
r=R•sin(90− |
| )=cos |
| |
| | n | | n | |
30 gru 23:57
Eta:

a−− dł. boku n−−kąta foremnego
| | a | | a | |
sinα= |
| ⇒ R= |
| |
| | 2R | | 2sin(π/n) | |
| | r | | acos(π/n) | |
ctgα= |
| ⇒r= |
| |
| | a/2 | | 2sin(π/n) | |
| 2πR | | R | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 2πr | | r | | cos(π/n) | |
31 gru 00:00
Eta:
Przy okazji podałam wzory na R i r
31 gru 00:03