Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie x0
franio: Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie x0
| | ⎧ | −x2+2 jeśli x∊(−∞,1) | |
| f(x)= | ⎩ | 4−3x jeśli x∊(1,∞) | dla x0=1
|
30 gru 23:06
Basia: tak jak napisałeś, to funkcja nie jest w ogóle określona w p−cie x0=1
a jak nie jest określona to nie może być ciągła
albo któryś z tych przedziałów jest jednostronnie zamknięty, albo dodatkowo określono wartość
f(1)
popraw lub dopisz
30 gru 23:12
franio: Zgadza się
−x2+2 jeśli x∊(−∞,1>
30 gru 23:18
Basia : No to jest ciągła w p−cie 1 bo
limx➡ 1−f(x) = f(1)= −1+2=1
limx➡ 1+f(x)= limx➡ 1+(4−3x)=4−3=1
czyli limx➡ 2f(x) istnieje i jest równa f(1)
30 gru 23:38