matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x
martusia:
cosx
całka
dx , co podstawić za t ?
3
√
sin
2
x
30 gru 20:53
jc:
sin x
30 gru 20:55
martusia:
wtedy dt=cosx dx wiec cosx=dt/dx i nadal nie pozbędę się dx
30 gru 20:57
Omikron:
Jak to się nie pozbędziesz? zamiast cosx dx wstawiasz dt
30 gru 21:04
martusia:
aaaaaaa, okej
30 gru 21:05
martusia:
ale w sumie nadal mam problem, bo nie wiem czy sprowadzić to do wzoru na całkę z 1/sin
2
x dx, jeśli tak, w jaki sposób?
30 gru 21:06
Omikron:
dt
= ∫
=3t
1/3
+C=3*
3
√
sinx
+C
t
2/3
30 gru 21:11
martusia:
dzięki
30 gru 21:34