Usuń niewymierność z mianownika
słonik: Usuń niewymierność z mianownika
Poratuje ktoś?
30 gru 20:27
5-latek: I po co ?
Nikt juz takich zadan nie robi teraz .
30 gru 20:46
słonik: chciałbym wiedzieć jak to zrobić...dla własnej satysfakcji ale nie mam pomysłu jak się za to
zabrać, żeby nie brnąć w kilkanaście linijek obliczeń
30 gru 20:53
5-latek: A kogos chcesz zajebac z obliczeniami . Bo tak wlasnie bedzie . Sorry Gregory .
Poszukaj sobie w internecie . Albo Nowosiolow Specjalny wyklad algebry elemnetrnej (widzialem
na allegro za ponad 20zl
30 gru 21:02
5-latek: Poza tym jesli jestes na studiach to wykladowcy nie kaza usuwac niewyniernosi
| √2 | | 1 | |
| jest tak samo dobry jak |
| |
| 2 | | √2 | |
30 gru 21:06
30 gru 21:29
słonik: Dzięki

może któraś akurat się przyda, ale do studiów jeszcze mi brakuje ze 3 lata więc
przepraszam za głupie pytanie
30 gru 22:32
słonik: któreś*
30 gru 22:34
Adamm: x=2
1/12
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| x2+x3+x4 | | x2 | | 1+x+x2 | |
| | 1 | | x−1 | | x10 | | (x−1)(x3+1)(x6+1) | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | x2 | | x3−1 | | x12 | | x12−1 | |
| | 1 | |
= |
| x10(x−1)(x3+1)(x6+1) |
| | 2 | |
podstaw, uprość
30 gru 22:38
słonik: Podziwiam . Dzięki😊
31 gru 12:45