Policz pochodne cząstkowe
Be_humble: Policz pochodne cząstkowe po x i y z funkcji: z=ex/2 (x+y2)−1
30 gru 20:10
Jerzy:
I gdzie masz problem ?
30 gru 22:20
be_humble: Jest to zadanie z liczenia extremum lokalnego i minimum lokalne ma nam wyjść w punkcie (−2,0),
i Y wychodzi mi 0, a X wychodzi mi ciągle 1, a nie −2 więc coś robię źle ciągle...
30 gru 22:22
Jerzy:
Wiesz co to jest pochodna cząstkowa ?
30 gru 22:25
be_humble: Pojmuję to tak, pochodna cząstkowa po x, przyjmujemy, że x jest niewiadomą,a y jest liczbą −
tak traktujemy je w kontekście pochodnych i na odwrót.
30 gru 22:28
be_humble: Czy nie mógłby mi Pan policzyć tych dwóch pochodnych?
30 gru 22:29
Basia:
czy to jest tak?, bo nie jestem pewna
z(x,y) = ex/2*(x+y)2−1
30 gru 22:32
Basia: z takiej postaci raczej nie dostaniemy minimum w punkcie (−2,0)
chyba, że się pomyliłam
30 gru 22:42
Qulka: z=ex/2 (x+y2)−1
f'x = ex/2•1/2•(x+y2) + ex/2 =0 gdy x+y2=−2
30 gru 22:44
Qulka: f'y = ex/2•2y =0 gdy y=0 więc wstawiając do górnego x=−2
30 gru 22:46