...
Karla: | | | | | | | |
x(1−x)n−1+2 | x2(1−x)n−2+3 | x3(1−x)n−3+...+n | xn = nx |
| | | | |
30 gru 20:03
Karla: Muszę wykazać, że dla każdej liczby całkowitej dodatniej n i każdej liczby rzeczywistej x
prawdziwa jest ta równość
30 gru 20:04
jc: Dla x∊[0,1] to średnia liczba orzełków, o ile orzełek wypada z prawdopodobieństwem x.
n rzutów, w każdym średnia wynosi x, razem nx.
Jest to równość wielomianów która zachodzi dla nieskończenie wielu x
(tyle znajdziesz na odcinku), a więc dla każdego x.
Można też arytmetycznie lub z wykorzystaniem pochodnej.
30 gru 20:17
Karla: Tylko ja nawet nie wiem jak to tknąć
30 gru 20:30
jc: Liceum, studia? jaki dział?
30 gru 21:03
Karla: Liceum, pani nam dała na święta "zeby sie nam nie nudziło"
30 gru 21:19
jc: | | | | | |
Sprawdź wzór k | = n | . Potem pozamieniaj odpowiednie wyrazy w sumie. |
| | | |
Wyłącz nx. Reszta powinna się zsumować do [x + (1−x)]
n−1=1.
30 gru 21:24
jc: Najlepiej napisz sobie sumę dla konkretnego n, np. dla n=5.
30 gru 21:31
Basia: spróbowałabym dowodu indukcyjnego
30 gru 21:31
Karla: Basia? Pokazałabys jakby to miało wyglądać?
30 gru 21:32
30 gru 21:35
Karla: To nie ja
30 gru 21:36
Adamm: moim zdaniem przebieg dowodu jaki pokazał jc jest o wiele lepszy
indukcja pozwala jedynie coś udowodnić
sposób jc pozwala to zrozumieć
30 gru 21:36
Karla: Pierwszy raz tu coś zamieszczam @5−latek
30 gru 21:37
jc:
| | | | | | | | | |
x(1−x)4+2 | x2(1−x)3+3 | x3(1−x)2+4 | x4(1−x)+5 | x5 |
| | | | | |
| | | | | | | | | | | |
=5x[ | (1−x)4+ | x(1−x)3+ | x2(1−x)2+ | x3(1−x)+ | x4] |
| | | | | | |
=5x[(x + (1−x)]
4 = 5x
30 gru 21:40
5-latek: Pomylilem sie

Ale i tak wszystkiego dobrego w Nowym Roku i pomyslnego zadania matury zyczy juz niedlugo
6−latek
30 gru 21:42