Macierz
ktoś: Zadanie
| 1 1 1 x |
| 1 1 x 1 |
det| 1 x 1 1 | = 0
| x 1 1 1 |
Czy rozwiązania to
x = 1 lub x = 0 ?
30 gru 19:58
Pytający:
Nie.
w2−w1
w3−w1
w4−x*w1
Następnie rozwiń wg pierwszej kolumny, wyznacznik powinien Ci wyjść (x−1)3(x+3).
30 gru 20:49
jc: Zamień pierwszy wiersz z ostatnim, a drugi z trzecim.
Dodaj wszystkie wiersze do ostatniego, wyłącz x+3, odejmij ostatni wiersz od pozostałych.
Zobaczysz wynik.
30 gru 20:58
ktoś: Mhm, Dzięki. Zaraz zrobię waszymi metodami. Sam robiłem to rozwinięciem Laplace'a i coś chyba
nie wyszło albo nie do końca wiem kiedy jej używać.
30 gru 21:07
Basia: zawsze można jej używać, natomiast zazwyczaj nie jest to ani najszybsza, anii najprostsza
metoda
30 gru 21:12
Mila:
Zrób wg podpowiedzi
jc, ładnie wychodzi
30 gru 21:14
ktoś: Jeśli można spytać to jak się wyłącza coś przed macierz
![emotka](emots/1/smutny.gif)
?
30 gru 23:31
jc: Tu chodzi o wyłączanie przed wyznacznik. Wyznacznik jest liniowy ze względu
na każdy z wierszy. Jak masz wiersz pomnożony przez liczbę, to możesz tą liczbę
wyciągnąć przed wyznacznik.
Jak dorzucisz zmianę znaku przy zamianie wierszy i informację, ile wynosi wyznacznik
z macierzy jednostkowej, będziesz miał pełną definicję wyznacznika.
31 gru 00:28
ktoś: Po wyciągnięciu mam
x 1 1 1
1 x 1 1
1 1 x 1 = 0
1 1 1 1
I teraz jak, żeby było najwygodniej?
8 sty 13:32
jc: Odejmujesz ostatni wiesz od wcześniejszych wierszy.
8 sty 13:35
ktoś: Ostatnie amatorskie pytanie
![](emots/2/kwasny.gif)
x−1 0 0 0
0 x−1 0 0
0 0 x−1 0 = 0
0 0 0 0
Czemu z tego wychodzi bez liczenia (x−1)
3 ?
8 sty 13:47
jc: Nie możesz odejmować wiersz od tego samego wiersza.
8 sty 13:51
ktoś: Euch to akurat wiem pomyłka
8 sty 13:53
ktoś: x−1 0 0 0
0 x−1 0 0
0 0 x−1 0 = 0
1 1 1 1
Czyli tak będzie i jak z tego można od razu zauważyć, że rozwiązaniem będzie (x−1)3
8 sty 13:54
jc: Wyznacznik z macierzy, która powyżej przekątnej ma same zera równy
jest iloczynowi wyrazów na przekątnej.
8 sty 13:55
ktoś: Okej dzięki, zapamiętam
8 sty 13:56
jc: Zapomniałeś o wyłączonym czynniku x+3.
Twój wyznacznik = (x+3)(x−1)3.
8 sty 13:56