:(
Filip: W okrąg o promieniu 52 wpisano ośmiokąt A1A2A3A4A5A6A7A8 tak, że czworokąt
A1A3A5A7 jest prostokątem o polu równym 12. Jakie jest największe pole takiego ośmiokąta?
30 gru 19:53
Basia:

przekatna c=2r = 5
a
2+b
2=25
a*b = 12
a
4 + 144 = 25a
2
a
4−25a
2+144 = 0
Δ=625−576 = 49
√Δ=7
| | 25−7 | |
a2 = |
| = 9 czyli a=3 i b=4 |
| | 2 | |
lub
| | 25+7 | |
a2 = |
| = 16 czyli a=4 i b=3 |
| | 2 | |
czyli boki prostokąta mają długości a=4 i b=3 (lub na odwrót, ale to wszystko jedno)
do pola prostokąta trzeba dodać pola tych czterech trójkątów
największe te pola będą gdy wysokości są największe
| | 5 | | 3 | | 5 | | 4 | | 1 | |
czyli wtedy gdy h1 = |
| − |
| = 1 a h2= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P = 12+2* |
| *4*1+2* |
| *3* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dokończ obliczenia
30 gru 20:56