Obliczanie całki metodą podstawiania
mat1510: Nie potrafię znależć jakie podstawienie dać w tych przykładach :
b) ∫I{x}{
√5−4x}dx= dawałem t=1/
√5−4x i 5−4x=t
c) ∫ x
√1+x dx=
Myslałem że sam znajdę ale się poddaje
30 gru 19:40
Basia: pierwsze
t = 1+
√x
√x = t−1
dx = 2
√x dt = 2(t−1)dt
i mamy
| | 2(t−1 | | t−1 | | 1 | |
∫ |
| dt = 2∫ |
| dt = 2(∫1dt − ∫ |
| t) = 2t − lnt + C = |
| | t | | t | | t | |
2(1+
√x) − ln(1+
√x) +C
30 gru 19:48
Basia: drugie
spróbuj
t
2 = 5−4x
2tdt = −4dx
4x = 5−t
2
będzie
to już łatwe
30 gru 19:51
Basia: w mianowniku 4t (nie 4t2)
30 gru 19:53
Basia: w trzecim podobnie próbuj
t2 = 1+x
30 gru 19:54
mat1510: Wystarczyło napisać same podsttawienia , ale mimo to bardzo dziękuje
30 gru 20:23