matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie przez podstawienie
xyz:
sin
3
x
∫
cosx
Pod co podstawić niewiadomą? pod sinusa czy cosinusa? i co dalej z tym zrobić?
30 gru 19:30
Basia:
t= cosx ⇒ t
2
=cos
2
x ⇒ sin
2
x = 1−t
2
dt = −sinxdx sinxdx = −dt
sin
3
x
sin
2
x
∫
dx = ∫
*sinx dx =
cosx
cosx
1−t
2
−∫
dt
t
30 gru 19:57