nierówność
Jacek: xlog1/5x + log1/5x > 2x+2
30 gru 19:29
logarytm:
x>0 , x+1>0
log1/5x(x+1)>2(x+1) /: (x+1)>0
log1/5x>2
x< 1/25 i x>0
x∊(0,1/25)
30 gru 19:34
Basia: przecież to bez sensu
po pierwsze x*log1/5x = log1/5xx
po drugie x+1 wcale nie musi być dodatnie
po trzecie gdyby nawet było
loga[x(x+1)] > 2(x+1)
to dzielenie przez x+1 sensu nie ma
po lewej całe x(x+1) to argument logarytmu
Jacek na pewno to jest dobrze przepisane?
30 gru 21:18
logarytm:
Hej
Basia ?
Wszystko "ma sens"

x>0 to i x+1>0 i x+1≠0 jasne?
wyłączam log
(x+1)*log
1/5x>2(x+1) / : mogę dzielić przez (x+1) >0
log
1/5x>2
x<1/25 i x>0
odp: x∊(0,1/25)
logarytm= Eta
Szampańskiego Sylwestra
30 gru 21:26
Basia: O rany przepraszam Cię bardzo. Kompletnie źle to sobie przepisałam.
Zamieniłam podstawy z liczbami logarytmowanymi i za diabła nic mi się nie chciało zgodzić.
30 gru 22:00
Eta:
30 gru 22:09
Jacek: skąd wam się tam wzięło x+1?
1 sty 22:12
Basia: to jest niestarannie zapisane
wyłączyć log1/5x przed lub poza nawias
(x+1)*log1/5x = 2(x+1)
1 sty 22:14
Adam: bardzo dziękuję, już rozumiem zapis
1 sty 22:19