Podzielność przez 10
słonik: Wykaż, że liczba 6363−4343 jest podzielna przez 10.
Proszę o pomoc.
30 gru 18:45
misio:
a=6363 =...................7
b=4343=...............7
to a−b =................. 0
więc jest podzielna przez 10
30 gru 18:51
Basia:
631 = 63 cyfra jedności 3
632 cyfra jedności 3*3 = 9
633 cyfra jedności 3*3*3= 27 czyli 7
634 cyfra jedności 7*3=21 czyli 1
dalej będzie się to powtarzać co 4
63/4 = 15 reszta 3 czyli cyfra jedności 7
przy podnoszeniu 43 do potęgi będzie tak samo
43/4 = 10 reszta 3 czyli cyfra jedności też 7
dostajemy
a1a2....an7 − b1b2.....bk7 = c1c2....cn0
a liczba w której cyfra jedności jest = 0 jest podzielna przez 10
możesz też podziałać mod4
63 = 3 (mod4)
43 = 3 (mod4) i tak dalej.
30 gru 18:59
słonik: Dziękuję
30 gru 20:20