Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach oraz długość jego wysokości opuszczonej z
wartek: Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach A(4,3,−5), B(−5,−2,1) i C(−2,−4,−4) oraz długość jego
wysokości opuszczonej z wierzchołka C
iloczyn wektorowy wyszedł mi [37,−27,33] znalazłem wzór
1/2*|ABxAC|, jednak chyba zle podstawiłem bo wyszło mi 43/2 a wynik jest błędny
30 gru 18:13
Mila:
A(4,3,−5), B(−5,−2,1) i C(−2,−4,−4)
AB
→=[−9,−5,6]
AC
→=[−6,−7,1]
[−9,−5,6] x [−6,−7,1]=[37,−27,33]
| | 1 | | √3187 | |
P= |
| *√372+272+332= |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 gru 19:08