Matma
Kkkk: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
F(x)= √8x2−x4
Wiem jak to się robi proszę tylko o odpowiedzi
30 gru 18:08
Basia: Podaj odpowiedzi. Sprawdzimy.
30 gru 18:23
Kkkk: Df <−
√8,0> ∪ <0,
√8>
F'(x)=0
Wyszło że 2x(2−x)(2+x)=0
Rysuje wykres i mi wychodzi max w −2, 2 i min w 0
30 gru 18:30
Basia:

pochodna policzona dobrze
dziedzina też
8x
2−x
4≥.
x
2(8−x
2)≥0
8−x
2≥0
x∊<−
√8;
√8> = <−2
√2;2
√2>
m.zerowe pochodnej −2;0,2; wszystkie należą do dziedziny
x∊(−
√8;−2) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rosnie
x∊(−2;0) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(0;2) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
x∊(2;
√8)⇒f'(x)<0 ⇒ f maleje
dla x= −2 masz maksimum
dla x=0 minimum
dla x=2 maksimum
30 gru 18:42