matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki nieoznaczone
xyz:
∫x4
x
dx Ja to zrobiłem przez części u=x v'=4
x
u'=4
x
ln4 v=1/2x
2
i wyszło mi to:
4
x
*x
4
x
−∫
ln4
ln4
I co dalej z tym zrobić? Rozwiązanie:
4
x
(xln4−1)+C
ln
2
4
30 gru 17:39
Basia:
skończyć
u = x v'=4
x
4
x
u' = 1 v=
ln4
x*4
x
4
x
=
− ∫
dx =
ln4
ln4
x*4
x
1
−
∫4
x
dx =
ln4
ln4
x*4
x
1
4
x
−
*
+C =
ln4
ln4
ln4
x*4
x
4
x
−
+C =
ln4
ln
2
4
x*4
x
*ln4 − 4
x
+C =
ln
2
4
4
x
(x*ln4 −1) + C
ln
2
4
30 gru 18:30
xyz:
nie ogarnąłem że można 1/ln4 wyciągnąć teraz już ogarniam Dzięki!
30 gru 19:28