matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica CIągu bez d" Hospitala
Alakeks:
Hej, mam za zadanie obliczyć granice funkcji bez używania reguły Hospitala lim x−> 0
x
x
1
lim
=lim
=
=+nieskończoność
sin2x−2x
sin2x
*2x−2x
2x
sin2x
2*(
−1)
2x
a powinno być minus nieskończoność
30 gru 17:15
kochanus_niepospolitus:
Zauważ, że:
sin2x
≤ 1
2x
sin2x
Więc lim
= [ 1
−
] = 1
2x
30 gru 17:18
Alakeks:
I nie wiem gdzie popełniłem błąd
30 gru 17:18
Alakeks:
Dziękuje
30 gru 17:19
Alakeks:
Jeszcze tylko 30 takich granic i skończone
30 gru 17:23