funkcja logarytmiczna
mk: Rozstrzygnij, czy funkcje f i g są równe:
b) f(x)=log(x)2 i g(x)=2logIxI
Wyznaczyłam dziedzinę D e R+ w obydwu funkcjach. W odpowiedziach jest, że są równe i nie wiem
dlaczego. Przecież po przekształceniach 2logx nie równa się 2logIxI Prawda?
30 gru 15:16
Basia:
ależ tak; dla x≥0 (a to Twoja dziedzina) |x|=x
30 gru 15:20
Basia:
tyle, że dziedziną każdej z tych funkcji jest R\{0}
x2>0 ⇔ x≠0
|x|>0 ⇔ x≠0
w R+ sprawa jak wyżej oczywista
a w R− ?
Otóż log(x2) ≠ 2logx
dokładniej log(x2) = 2logx tylko dla x∊R+
natomiast dla x∊R− log(x2) = 2log|x|
dlaczego?
przykład: log(−10)2 = log100 = 2
wyrażenie 2log(−10) nie istnieje
natomiast 2log|−10| = 2log10 = 2
podsumowując:
funkcje f(x)=log(x2) i g(x)=2logx nie są równe bo Df=R\{0} a Dg=R+
natomiast funkcje f(x) = log(x2) i g(x) = 2log|x| tak
30 gru 15:53
mk: A rzeczywiście, z tą dziedziną to źle przepisałam, ale dzieki za wytłumaczenie reszty.
30 gru 18:52