Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an jeśli
kn: | | √n(n+2)−n | |
an = |
| |
| | n+2−√n(n+2) | |
Ja robię to tak:
| | √n(n+2)−n | |
lim |
| = |
| | n+2−√n(n+2) | |
| | √n2(1+2n)−n | |
lim |
| = |
| | n+2−√n2(1+2n) | |
| | n√1+2n−n | |
lim |
| = |
| | n+2−n√1+2n) | |
| | n(√1+2n−1) | |
lim |
| |
| | n+2−n√1+2n | |
i jak chcę wyciągnąć n przed nawias w liczniku i mianowniku wychodzi mi 0. Mógłby ktoś mi
wytłumaczyć dlaczego moja metoda jest niepoprawna?
30 gru 15:08
Basia: musisz pomnożyć licznik i mianownik przez (n+2)+
√n(n+2)
wtedy w mianowniku dostaniesz (n+2)
2 − n(n+2) = n
2+4n+4 − n
2−2n = 2n+4
teraz pomnóż licznik i mianownik przez
√n(n+2)+n
dostaniesz
| (n(n+2)−n2)(n+2+√n(n+2)) | |
| = |
| (2n+4)(√n(n+2)+n) | |
| 2n(n+2+√n(n+2)) | |
| |
| (2n+4)(√n(n+2)+n) | |
dalej tak jak próbowałeś
30 gru 15:18
kn: już rozumiem! chodzi o to że w mianowniku mam ∞−∞? dziękuję bardzo za rozjaśnienie sprawy
30 gru 15:21
jc: To jest magiczne spojrzenie na matematykę. Dla jakiego n masz ∞−∞?
30 gru 15:27
===:
| | −(n−√n(n+2)) | | 2 | |
lim |
| =lim[−1+ |
| ]= itd  |
| | n−√n(n+2)+2 | | n−√n(n+2)+2 | |
30 gru 15:27