logika
Zdzislaw Waligrucha: jak zapisac za pomoca symboli matematycznych i funkcji zdaniowych?
Jeśli istnieje człowiek który jest kobieta, to każdy człowiek jest kobieta
30 gru 14:52
Basia:
∃człowiek(człowiek jest kobietą) ⇒ ∀człowiek(człowiek jest kobietą)
30 gru 15:29
Basia: albo jeszcze lepiej tak
∃x=człowiek(x=kobieta) ⇒ ∀x=człowiek(x=kobieta)
30 gru 15:43
Zdzislaw Waligrucha: A daloby sie to zrobic wprowadzając funkcje zdaniowe? np,
∃x∊Zf(x) ⇒ ∀x∊Zf(x)
x − obiekt
Z − zbiór ludzi
f(x)=czlowiek jest kobietą
Czy tak byloby dobrze?
30 gru 16:00
Basia: moim zdaniem dobrze
tylko napisałabym krótko f(x) = kobieta
no bo funkcja elementowi x (czyli człowiekowi) przyporządkowuje wartość czyli "kobieta"
30 gru 16:03
Zdzislaw Waligrucha: ok dziekuje
30 gru 16:06