Zbadaj czy istnieje tak wartosc parametrów k,m dla których funkcja f jest różnic
franek: Zbadaj czy istnieje tak wartosc parametrów k,m dla których funkcja f jest różniczkowalna w
zbiroze R. Wyznacz f'
| | ⎧ | mx2+(k+1)x jeśli x<−1 | |
| f(x)= | ⎩ | kx2−3mx, jeśli x≥−1 |
|
30 gru 14:27
Jerzy:
To funkcja kwadratowa, więc wystarczy, aby była ciągła w x = −1
30 gru 14:33
Basia:

jesteś pewny? a jak będzie takie coś jak na rysunku
i zdefiniujemy
f(x) = −x
2+4 dla x≤2
f(x) = x
2−4 dla x>2
ciagla będzie, ale czy różniczkowalna? nie liczyłam, ale tam jest ostrze więc raczej
różniczkowalna nie bedzie
Oczywiście najpierw trzeba okreslić dla jakich parametrów ta funkcja z zadania jest ciągla w −1
bo jeżeli nie jest ciągła to nie jest różniczkowalna
Jeżeli okaże się, że da to ten sam wzór to koniec, ale jeżeli nie to niezupełnie
30 gru 16:12
Basia:
lim
x→−1+f(x) = f(−1) = k+3m
lim
x→−1−f(x) = m−k−1
musi być
k+3m = m−k−1
2m + 2k = −1
czyli ta funkcja będzie ciągła dla każdej pary (m,k) spełniającej podany warunek
niewiele nam to daje (na razie, bo bedzie potrzebne)
jeżeli funkcja ma być różniczkowalna to granica pochodnej lewostronnej w −1 = pochodna
prawostronna w −1
f'
l = 2mx+k+1
f'
p = 2kx−3m
f'
p(−1) = −2k−3m
lim
x→−1 f'
l = −2m+k+1
i teraz układ równań
z ciągłości
2m+2k = −1
z różniczkowalności
−2k+3m=−2m+k+1
5m−3k= 1
2m+2k=−1
5m−3k=1
6m+6k=−3
10m−6k=2
−−−−−−−−−−−−−
16m = −1
o ile gdzieś się nie pomylilam w rachunkach
30 gru 16:25