Oblicz
Kamil: Oblicz:
Z1=4e−i π3 Z2=−3−i√3
a) Z14*Z2 b) 3√−8i
30 gru 14:23
Basia: w jakiej postaci ma być wynik? wykładniczej, trygonometrycznej czy algebraicznej?
30 gru 14:32
Kamil: W jakiej kolwiek
30 gru 14:36
Basia:
no to
|z
2| =
√9+3=
√12 = 2
√3
| | −3 | | −3√3 | | √3 | |
cosφ= |
| = |
| = − |
| |
| | 2√3 | | 6 | | 2 | |
z
2 = 2
√3*e
i(7π/6
z
14*z
2 = (4e
−i(π/3))
4*2
√3*e
i(7π/6) =
4
4*2
√3*e
−i(4π/3)*e{i(7π/6) =
4
4*2
√3*e
iα
| | 7π | | 4π | | 7π−8π | | π | |
gdzie α= |
| − |
| = |
| = − |
| |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 6 | |
czyli 4
4*2
√3*e
−iπ/6
to 4
4*2 sam sobie policz
30 gru 14:58
Kamil: Dziękuje. Panią to chyba po nóżkach będę do rana całował
30 gru 15:01
Basia:
−8i = 8(0−1i) = 8(cos(−π/2)+i*sin(−π/2))
3√8i =
3√8(cos((−π+2kπ)/6)+i*sin((−π+2kπ)/6)) =
| | (2k−1)π | | (2k−1)π | |
2(cos |
| + i*sin |
| |
| | 6 | | 6 | |
dla k =0
| | −π | | π | | √3 | | 1 | |
masz 2(cos |
| +i*sin(− |
| ) = 2( |
| −i* |
| ) = √3 − i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
dla k=1
| | π | | π | | 1 | |
masz 2(cos |
| +i*sin |
| ) = 2(U{√3{2}+i* |
| ) = √3 + i |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
dla k=2
| | 3π | | 3π | |
masz 2(cos |
| +i*sin |
| ) = 2(0+i*1) = 2i |
| | 6 | | 6 | |
i tak dalej dopóki nie zacznie się powtarzać
i tak samo dla k=−1,−2,......
dokończ sobie
30 gru 15:10
Kamil: Dziękuje ślicznie za poświęcony czas
30 gru 15:11