a
[: | | 1 | |
dt= |
| i dalej nwm  |
| | 2√x | |
30 gru 13:57
[: bo jak podstawie mam
1/2∫dt*2t
30 gru 13:58
[: ale chba zle
30 gru 13:58
Basia:
| | 1 | |
czyli za |
| dx wstawiasz 2dt |
| | √x | |
= ∫2dt = 2t+C = 2
√x+C
30 gru 13:59
Jerzy:
| | 1 | |
Naucz się wreszcie pisać: dt = |
| dx i nie kombinuj. |
| | 2√x | |
= ∫x
−1/2dx i masz gotowy wzór na taką całkę.
30 gru 13:59
Jerzy:
| | 1 | |
Naucz się wreszcie pisać: dt = |
| dx i nie kombinuj. |
| | 2√x | |
= ∫x
−1/2dx i masz gotowy wzór na taką całkę.
30 gru 14:00
[: fakt Basia

@jerzy wiem w zeszycie mam a tu zawsze zgubie
30 gru 14:00
Jerzy:
@
Basiu ... po co tyle zachodu ?
30 gru 14:01
Basia: jak już koniecznie chcesz przez podstawienie liczyć,
bo oczywiście tak jak napisał
Jerzy jest szybciej
| | x(−1/2)+1) | | x1/2 | |
=∫x−1/2 dx = |
| +C = |
| +C = 2x1/2+C = 2√x+C |
| | (−1/2)+1 | | 1/2 | |
30 gru 14:04
[: | | 1 | |
lepiej pdst bo cała całka jest taka∫ |
| *2√x |
| | √x | |
30 gru 14:06
Basia: Jerzy autor chciał przez podstawienie, czasem prowadzący zajęcia narzucają metodę mimo, że
można inaczej. Na przykład rozwiązanie układu koniecznie przy pomocy wzorów Cramera.
Bóg raczy wiedzieć po co. Chyba tylko po to, żeby akurat tę metodę potrenować.
30 gru 14:07
Basia: a to "insza inszość"
30 gru 14:08
Jerzy:
Potrafisz sobie utrudniać życie. Już Ci podawałem wzór:
| | 1 | |
∫xndx = |
| xn+1 + C ( dla n ≠ − 1 ) |
| | n+1 | |
To zastosowała
Basia
30 gru 14:08