ca
[: mam całke ∫ctgx/sin2x dx za
t=ctgx
dt=1/sin2xdx
−∫tdt=−1/2ctg2x+c ?
30 gru 13:36
30 gru 13:39
[: tak mam tylko tu zapomniałem
30 gru 13:40
jc: Dobrze. (ctg x)' = − 1/sin2x
Dlatego Twoja całka = (1/2) ctg2x.
30 gru 13:40
[: ale odp dobra ? bo w odp mam
30 gru 13:41
[: ale odp dobra ? bo w odp mam
30 gru 13:41
Jerzy:
@jc , niedobrze.
30 gru 13:42
[: wiec jak ?
30 gru 13:43
Jerzy:
13:26
30 gru 13:44
[: 13:26?
30 gru 13:47
30 gru 13:48
[: czyli dobrze miałem ?tylko z tym minusem przy dt
30 gru 13:48
Jerzy:
Tak.
30 gru 13:49
Jerzy:
A teraz spróbuj ją policzyć tak:
| | cosx | |
= ∫ |
| dx i podstaw: sinx = t i zobaczysz co dostaniesz. |
| | sin3x | |
30 gru 13:53
Jerzy:
Dostaniesz taki wynik, jak masz w książce.
30 gru 13:54