yznacz współrzędne punktu C
LOLA: KONKURS KURATORYJNY ETAP WOJEÓDZKI 2015/16
W układzie XOY obrano punkty A(4,−2) i B(−4,4). Na prostej o równaniu y=2 wyznacz współrzędne
punktu C(x,y) takiego, że suma odległości CB + AC jest
najmniejsza. Wykonaj niezbędne obliczenia.
instrukcja pomocnicza:
Wykonanie rysunku i uzasadnienie, że suma odległości jest najmniejsza, gdy punkty będą
współliniowe
Zapisanie równania prostej AB
Zapisanie równania pozwalającego obliczyć współrzędne punktu C
30 gru 13:31
jc: Pomyśl, że prosta to lustro, a szukana łamana to promień światła.
Połącz odcinkiem punkt A z odbiciem lustrzanym punktu B.
30 gru 13:44
Basia:

|AB| =
√(−4−4)2+(4+2)2 =
√82+62 =
√64+36 = 10
z warunku trójkata wynika, że |AB|<|AC|+|BC| dla każdego C, który nie należy do prostej AB
czyli szukanym punktem jest punkt przecięcia pr.AB z prostą y=2
napisz równanie prostej AB
i rozwiąż układ równań
30 gru 13:48
Basia: długość |AB| własciwie nie jest wcale potrzebna
30 gru 13:57
jc: Oj, nawet nie zwróciłem uwagi, że punkty leżą po przeciwnej stronie prostej.
Wczoraj było podobne zadanie, tylko jeden z punktów leżał na prostej.
30 gru 14:21