sda
fad: pochodna z ecosx= ecosx*−sinx czy −sinx?
30 gru 13:09
Jerzy:
Pierwsza wersja.
30 gru 13:10
fad: okej ale mam całke
∫sinx*ecosx
i t=ecosx
a dt = ecosx*−sinx dx
i ma byc
−1∫t*dt ?
30 gru 13:13
Jerzy:
Podstawienie: cosx = t ; −sinxdx = dt
30 gru 13:14
Jerzy:
... = − ∫etdt = −et + C = −ecosx + C
30 gru 13:16
fad: a wytłumaczysz mi dlaczego moje podstawienie wyjdzie zle ?
30 gru 13:16
fad: kk da ec0sx *ec0sx juz wiem
30 gru 13:18
Jerzy:
A jeśli: t = ecosx , to: −sinxecosxdx = dt i mamy:
−∫dt = − t + C = − ecosx + C
30 gru 13:19
fad: 13:13
jakbym nie mial t w tej całce to byloby dbrze ?
30 gru 13:21
Jerzy:
Tak.Przecież cała funkcja podcałkowa jest równa: − dt
30 gru 13:23