bardzo proszę o pomoc
Miki: 1.Dla jakic liczb naturalnych n liczba 14n−9 jest pierwsza?
2.Oblicz NWD(n2+6, n+1). Odpowiedź uzasadnij.
30 gru 13:03
Basia:
ad.1
na pewno n nie może być parzyste bo dla n=2k mamy
142k−32 = (14k)2−32 = (14k−3)(14k+3)
czy jednak wystarczy żeby było nieparzyste? prawie na pewno wystarczy, ale trzeba się
zastanowić
jak to uzasadnić
ad.2
nie bardzo rozumiem o co tu chodzi
30 gru 13:13
PW:
141−9=5 jest liczbą pierwszą.
143−9 jest liczbą o ostatniej cyfrze 5, a więc nie jest liczbą pierwszą.
Jaka jest ostatnia cyfra liczby
145−9 ?
30 gru 14:08
Basia:
3 ⇒ 5
5 ⇒ 0
i potem już same 0
nie pomyliłam się?
czyli tylko dla k=1
30 gru 14:15
Adamm: NWD(n2+6, n+1) = NWD( n2+6−(n+1)2, n+1) = NWD( −2n+5, n+1) =
= NWD(7, n+1)
= 7 dla 7|(n+1) oraz
= 1 dla 7 nie dzielącego n+1
30 gru 15:37
Miki: Ile trzycyfrowych liczb naturalnch jest sumą dokładnie 9 różnych liczb całkowitych, z których
każda jest potęgą liczby 2 (dopuszczamy potęgę 20)?. prawidłowy wynik to 5. Proszę o
wytłumaczenie.
30 gru 18:05
Miki: Czy zawsze spośród 20 dowolnych liczb całkowitych można wybrać 5 takich liczb, których suma
jest podzielna przez 5?
30 gru 18:08
Miki: Adam możesz wytłumaczyć dlaczego NWD( n2+6−(n+1)2, n+1)?
30 gru 18:09
Basia:
Jeżeli wśród tej dwudziestki będzie przynajmniej 5 liczb, które dają taką samą resztę to na
pewno tak.
A jeżeli takiej piątki (ani szóstki, siódemki itd.) nie będzie to muszą być:
4 dające resztę 0
4 dajace resztę 1
4 dające resztę 2
4 dające resztę 3
4 dające resztę 4
no to teraz mogę wybrać po jednej z każdego rodzaju i suma będzie podzielna przez 5
czyli ZAWSZE
30 gru 18:18
Adamm:
NWD(a, b)=d ⇔ d jest maksimum z liczb takich że d|a oraz d|b
NWD(a−n*b, b)=d1 ⇔ d1 jest maksimum z liczb takich że d1|(a−nb) oraz d1|b
ale d|(a−nb) oraz d|b ⇔ d|a oraz d|b
zatem wnioskujemy że to ta sama liczba
30 gru 18:27
Miki: Dziękuję sedecznie wszystkim za pomoc.
30 gru 20:43