całka
p: mam całke∫(lnx)
2/x dx
t=lnx
dt=1/x
| | 1/3t3 | |
∫t2/dt = ∫ |
| =1/3(lnx)3 |
| | dt | |
| | 1/3t3 | |
i czy ∫ |
| jest poprawnie zapisane czy skoro jest dt juz nie moze byc ∫  |
| | dt | |
30 gru 12:54
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
... = ∫t2dt = |
| t3 + C = |
| ln3x + C |
| | 3 | | 3 | |
30 gru 12:58
p: czyli rownanie o ktore pytam bylo zle zapisane ?
30 gru 13:00
p: czyli rownanie o ktore pytam bylo zle zapisane ?
30 gru 13:01
Jerzy:
| | 1 | |
Źle, bo |
| t3 to już jest wynik całkowania funkcji f(t) = t2 |
| | 3 | |
30 gru 13:02
Basia: no owszem źle dobrze jest tak jak napisał Jerzy
30 gru 13:02