trójkąt
karola: W trójkącie o podstawie 6√3+6 kąty przy tej podstawie mają miary 300 i 450
Oblicz pole i obwód tego trójkata
30 gru 12:15
Eta:

1/ z własności trójkątów "ekierek" .............
|AB|=6(
√3+1) = h(
√3+1) ⇒
h=6
L= |AB|+2h+h
√2=..............
dokończ obliczenia
30 gru 12:34
Basia:

α=30
β=45
γ=15
c=6
√3+6 = 6(
√3−1)
zastosuj twierdzenie sinusów
jezeli to mają być wartości dokładne (czyli nie możesz korzystać z tablic)
musisz policzyć sobie najpierw sin15
sin15 = sin(45−30) = sin45*cos30 − sin30*cos45 =
√2 | | 1 | | √2 | |
| *U{√3{2} − |
| * |
| = |
2 | | 2 | | 2 | |
√2 | | √3−1 | | √2(√3−1) | |
| * |
| = |
| |
2 | | 2 | | 4 | |
30 gru 12:37
Eta:
30 gru 12:41