prostokąt
mat: W prostokącie o obwodzie 120 dwusieczna jednego z kątów prostokąta podzieliła
ten prostokąt na dwie figury,których obwody różnią się o 40
Oblicz pole tego prostokąta
30 gru 11:46
Eta:

Z treści zadania:
2a+2b=120 ⇒ a+b=60
a+b+a−b+d −(b+b+d)=40 ⇒ 2a−2b=40 ⇒ a−b=20
to 2a=80 ⇒ a=40 i b=20
P=ab=800 [j
2]
30 gru 11:53
ale jak to?:

2a+2b=120
a+b=60
Obw.1=a+b−x+a
√2
obw.2=a+b+x+a
√2
oraz a+x=b
a+b+x+a
√2=a+b−x+a
√2+40
x=−x+40
x=20
b=60−a
b=a+x
60−a=a+20
2a=40
a=20
b=40
P=a*b=20*40=800 [j
2]
30 gru 11:58
Eta:
30 gru 11:59
mat:
Dzięki
30 gru 12:08