Minimum i maksimum funkcji
Marcinn: Funkcja
osiąga ekstremum równe −1 dla x=2
Rozstrzygnij, czy to jest minimum, czy maksimum
Proszę o pomoc
30 gru 11:01
Jerzy:
f(−1) = 2
f'(−1) = 0
z tego układu równań oblicz a i b
30 gru 11:15
Basia:
x∊R\{1;4}
| | a(x2−5x+4) − (ax+b)(2x−5) | |
f'(x) = |
| |
| | (x−1)2(x−4)2 | |
| | ax2−5ax+4a−2ax2+5ax−2bx+5b | |
f'(x) = |
| |
| | (x−1)2(x−4)2 | |
| | −ax2−2bx+4a+5b | |
f'(x) = |
| |
| | (x−1)2(x−4)2 | |
miejscem zerowym pochodnej jest x
0 = 2
stąd
−a*2
2−2b*2+4a+5b=0
−4a−4b+4a+5b=0
9b=0
b=0
czyli
f(2) = −1
2a = 2
a=1
| | −x2+4 | |
zatem f'(x) = |
| |
| | (x−1)2(x−4)2 | |
mianownik jest stale dodatni czyli znak pochodnej zależy od licznika
x∊(−
∞; −2) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(−2,2)\{1} ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
x∊(2;+
∞)\{4} ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
zatem dla x=2 osiąga maksimum
30 gru 11:22
Jerzy:
Miało być oczywiście odwrotnie:
f(2) = −1
f'(2) = 0
30 gru 11:26
Marcinn: Bardzo dziękuję
30 gru 12:15