skomplikowane zadanie z relacji i funkcji
Karolina(P,Q): Niech R będzie relacją równoważności na zbiorze ℕℕ
zadaną warunkiem:
f R g ⇔ f−1 [ℕ \ {0,1}] = g1 [ℕ \ {0,1}].
Niech funkcje ht , k ∊ ℕℕ będą zadane wzorem ht(n) = t dla t ∊ ℕ i k(n) = n
a) czy h2 ∊ [h3]R ?(R w dolnym indeksie, klasa abstrakcji).
b) Podać przykład nieskończonej rodziny A⊆ [k]R (dolny indeks klasa abstrakcji), której
elementami są funkcje ściśle rosnące.
c) wyznaczyć |[h0]R| (R w dolnym indeksie)
d) Wyznaczyć |ℕℕ/R| .
30 gru 01:24
Adamm: a) pytamy się czy
h2 R h3
h2−1(N\{0, 1})=N
h3−1(N\{0, 1})=N
czyli są w relacji
b)
pa(n)=an−1 dla a>1 oraz a∊ℕ
pa−1(N\{0, 1})=N\{0, 1}
c) nie znam zapisu
moc zbioru?
30 gru 02:21
Adamm: b) źle
pa(n)=an−1 dla a>1, a∊N oraz n∊N\{0}
pa(0)=0
30 gru 02:23
Karolina(P,Q):
a)
moment, przeciwobraz h
2 to nie przypadkiem 2, a przeciwobraz h
3 to nie 3?
wybacz, właśnie zauważyłam jak zrobić indeks dolny.
[h
3]
R wg mnie tylko h
3, tzn wchodzi w relację z takimi h, których przeciwobraz to 3. A to
się zgadza tylko w przypadku gdy h
t = h
t (tzn takie samo t)
wtedy
h
2−1(N\{0,1}) = 2 tak czy inaczej
h
3−1(N\{0,1}) = 3
a nie N, czego nie rozumiem?
30 gru 12:13