Dana jest funkcja okreslona wzorem f(x)=U{2x}{x^2+4} . Wyznacz zbiór wartości t
franek: | | 2x | |
Dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x)= |
| . Wyznacz zbiór wartości tej funkcji |
| | x2+4 | |
29 gru 23:56
fx:
D=R
y(x2+4)=2x
yx2−2x+4y=0 Δ≥0
4−16y2≥0
y∊<−1/2,1/2> =ZW
30 gru 00:22
Ciekawski: @fx, mógłbyś mi wytłumaczyć, skąd wziąłeś taką metodę? Jest ciekawa.
30 gru 02:17
fx:
Równanie z parametrem "y"
yx
2−2x+4y=0
ma rozwiązania gdy Δ≥0 czyli dla y∊<−1/2,1/2>
30 gru 11:34
Ciekawski: Rozumiem, ciekawe zastosowanie. Dziękuję pięknie!
30 gru 11:48