Sens geometryczny
5-latek: Zmienna b nazywamy wielkoscia nieskonczenie mala jesli dla kazdej z gory danej liczby ε ( a
tym samym i dla ε
dowolnie malych ) istnieje taka wartosc b0 zmiennej b poczynajac od ktorej wszystkie
nastepne wartosci zmiennej sa co do wartosci bezwzglednej mniejszse od ε
Zmnienna z nazywamy wielkoscia nieskonczenie wielka jesli dla kazdej z gory danej dodatniej
liczby N (a wtym samym i dla N dowolnie duzych ) istnieje taka wartosc z0 zmniennej z
poczynajac od ktorej wszystkie nastepne wartosci zmiennej sa co do wartosci bewzglednej
wiekszse od N
29 gru 23:13
Mila:
?
29 gru 23:24
Basia :
1. W układzie współrzędnych wszystkie wartości poczynając od b0 będą między prostymi
y= epsilon i y= −epsilon
2. W układzie współrzędnych wszystkie wartości poczynając od z0 będą
albo nad prostą y=N albo pod prostą y= −N
Ale nie wiem czy o to chodzi
29 gru 23:24
5-latek: Dobry wieczor

Teraz mam juz dostep do komputera wiec tak
Ogladalem wyklad doc Gorniaka gdzie mowil o granicach i sens grancy przedstawl na osi
liczbowej
Te definicje mam z Zaporozca .
| | 1+cosx | | 1 | |
Wlasnie on uzyl tych okreslen do obliczenia granicy lim x→0 |
| = |
| |
| | x2 | | 2 | |
Wiec myslaem iz mozna tak samo te dwie definicje na osi liczbowej
Ale to chyba bedzie trudno
29 gru 23:35
jc: Dobry wieczór 5−latku

Dla mnie to jakiś bełkot. Nic z tego nie rozumiem. Może po prostu nie wiem, co to
jest zmienna? Dla mnie to symbol, za który możemy podstawiać elementy
z określonego zbioru. Czasem mamy kilka zmiennych powiązanych jakąś relacją.
Mając jedną zmienną (tak u Ciebie jest), jedyną własnością jest zbiór, z którego
bierzemy wartości (tutaj słowa o zbiorze nie ma). Zatem każda zmienna jest
wielkością nieskończenie małą bądź żadna taką nie jest.
29 gru 23:38
29 gru 23:39
jc: Mila, ale tam jest funkcja nieskończenie mała przy ...
29 gru 23:44
jc: Poza tym zbieżność kojarzy się z ruchem, z jakąś czynnością.
To chyba lepiej działa na wyobraźnię niż statyczne bycie czymś nieskoczenie małym.
29 gru 23:46
5-latek: Milu
To mam pozniej napisane co na wiki .
Chcialem tylko zrozumiec sens definicji tych wielkosci
Jc Witam
No tak mam zapisane i nic nie zmienialem
29 gru 23:46
jc: 5−latku, po co sobie zawracać głowę takimi "definicjami", od których boli głowa?
29 gru 23:48
5-latek: jc
Pewnie masz racje

. Ale pozniej Zapororzec wykorzytuje te wielkosci do obliczania wielu
granic
29 gru 23:50
Mila:
Dobranoc
30 gru 00:00
5-latek: Dobranoc
Milu 
Pewnie zaraz tez pojde spac
30 gru 00:04
30 gru 00:08
5-latek: Dziekuje jc
Wlasnie zaczalem ogladac .
30 gru 00:14