Potęgi niewiadome
Master: (√5+2√6)x +(√5−2√6)x=10
x=?
Jak się powinno rozwiązywać takie rzeczy, bez zgadywania wyniku, który tu wynosi 2?
29 gru 23:07
Basia :
t=
√5+2√6
(t
x)
2+1=10t
x
(t
x)
2−10t
x+1=0
Delta=100−4=96=2•48=4•24=4•4•6=16•6
√Delty=4
√6
(
√5+2√6)
x =5−2
√6 czyli x=−2
lub
(
√5+2√6)
x=5+2
√6 czyli x=2
30 gru 00:18
PW: Master, zgadywanie wyniku jest najlepszą metodą − żadnych paskudnych rachunków, jedno z
rozwiązań mamy natychmiastowo. Niech autor zadania powie: − Za łatwe to było.
Jedyny kłopot dla Ciebie to sprawdzić, czy nie ma innych rozwiązań oprócz liczby 2.
| | 1 | |
Po stwierdzeniu, że √5−2√6= |
| wystarczy następujące rozumowanie. |
| | √5+2√6 | |
Jeżeli dla y≠x jest
to
w więc musi być
a
x+y=1,
co oznacza x+y =0, czyli
y = −x.
Wniosek: Oprócz liczby 2 rozwiązaniem jest też liczba −2 (i żadna inna).
30 gru 12:55
Master: Dziękuję ślicznie
30 gru 20:48