Całka metoda podstawienia
mat1510: Ostatnia już dzisiaj

:
∫
√a+bx dx

−podstawienie jakie
29 gru 21:52
Pytający:
u=a+bx
29 gru 21:58
Jack:
t = a+bx
dt = b dx
29 gru 21:59
mat1510: Nie no podstawiałem i nie wychodziło , musze jeszcze raz zrobić −−
29 gru 22:00
Adamm: trzeba rozpatrzeć przypadek kiedy b=0
29 gru 22:45
Basia: przy założeniu, że b≠0 masz
| | dt | | 1 | | 1 | | t3/2 | |
∫√t* |
| = |
| *∫t1/2dt = |
| * |
| +C = |
| | b | | b | | b | | 32 | |
| 1 | | 2 | | 2b | | 2b | |
| * |
| *t3/2+C = |
| *√t3+C = |
| *√(a+bx)3+C |
| b | | 3 | | 3 | | 3 | |
dla b=0 masz
∫
√adx =
√ax+C
29 gru 22:54
Basia: | 2 | |
| oczywiście (w dwóch ostatnich wyrażeniach) |
| 3b | |
29 gru 22:55