Rzucamy monetą. Zdefiniuj zmienną losową i określ rozkład prawdopodobieństwa dla
kwiatek12: hej proszę o pomoc z tym zadaniem

Rzucamy monetą. Zdefiniuj zmienną losową i określ rozkład prawdopodobieństwa dla tego
eksperymentu losowego, jeżeli wiadomo, że moneta nie jest uczciwa i prawdopodobieństwo
wyrzucania reszki (tzw. prawdopodobieństwo "sukcesu", p) jest równe 2/3.
Oblicz wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe zmiennej losowej z przykładu.
29 gru 21:44
29 gru 22:15
kwiatek12: dalej nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie..
29 gru 22:22
kwiatek12: zmienna losowa będzie X=(0,1) ? a ten rozkład prawdopodobieństwa jak określić?
29 gru 22:25
Basia: Jeżeli zmienną losową jest liczba sukcesów i rzucasz n razy monetą to
| | | |
x2=1 p2 = | *p1*qn−1 = n*23*(13)n−1 |
| | |
i tak dalej
29 gru 22:39
kwiatek12: nic nie rozumiem.
29 gru 22:53
Basia:
| | | |
liczba k sukcesów w n próbach Bernouli'ego = | pk*(1−p)n−k |
| | |
29 gru 22:56
Basia: ile razy rzucasz tą monetą? czy to zadanie z konkretnymi danymi czy takie ogólne?
29 gru 22:57