Całka nieoznaczona
xyz: Jak obliczyć ta całkę nieoznaczoną?
∫e
4x*cos(2x)
Wynik to:
| 1 | |
| e4x(2cos(2x)+sin(2x))+C |
| 10 | |
29 gru 21:14
Adamm: scałkuj 2 razy przez części, przerzuć całkę na lewą stronę, podziel przez stałą
29 gru 21:33
Adamm: inny sposób
| | eix+e−ix | | eix−e−ix | |
cosx= |
| oraz sinx= |
| |
| | 2 | | 2i | |
| | ei2x+4x+e−i2x+4x | | 1 | | e2ix | | e−2ix | |
∫ |
| dx= |
| e4x( |
| + |
| )= |
| | 2 | | 4 | | 2+i | | 2−i | |
| | 1 | |
= |
| e4x(e2ix(2−i)+e−2ix(2+i))= |
| | 20 | |
| | 1 | | e2ix+e−2ix | | e2ix−e−2ix | |
= |
| e4x(4* |
| +2* |
| )= |
| | 20 | | 2 | | 2i | |
| | 1 | |
= |
| e4x(2cos(2x)+sin(2x))+c |
| | 10 | |
29 gru 21:41
xyz: Całkować przez części można na dwa sposoby mógłbyś to rozpisać
29 gru 21:50
Adamm: oba zadziałają
29 gru 21:51
xyz: cos2x*1/4*e4x−∫−2sin2x*1/4*e4x
cos2x*1/4*e4x+1/2∫sin2x*e4x
drugie całkowanie przez części
cos2x*1/4*e4x+1/2[e4x*(−1/2)*cos2x−∫4*e4x*(−1/2)*cos2x)
cos2x*1/4*e4x+1/2[e4x*(−1/2)*cos2x+2∫*e4x*cos2x)
No i dużo się nie zmieniło dalej tego nie mogę policzyć
29 gru 22:06
Adamm: popraw zapis bo nie wiadomo co i jak, a domyślać się nie będę
29 gru 22:44