| 33√2 | ||
Odp. h = | ? | |
| 2 |
N = ?
Vc − objętość całego pucharu
Vp − objętość pozostałego po odlaniu soku
| 1 | ||
Vp = | Vc | |
| 2 |
| Vp | 12Vc | 1 | 3√4 | ||||
= k3 → | = k3 → k3 = | → k = 3√1/2 = | ≈ 0.79 | ||||
| Vc | Vc | 2 | 2 |
| h | h | ||
= k → | ≈ 0.79 → h = 3*0.79 → h = 2.37 | ||
| H | 3 |
| 1 | ||
V= | *π*R2*H | |
| 3 |
| 1 | ||
V= | *π*22*3 | |
| 3 |
| V | ||
V2= | =2π | |
| 2 |
| h | 3 | ||
= | |||
| r | 2 |
| 2 | ||
r= | h | |
| 3 |
| 1 | ||
V2= | *π*r2*h | |
| 3 |
| 1 | 2 | |||
2π= | *π*( | h)2*h | ||
| 3 | 3 |
| 4 | ||
6= | h3 | |
| 9 |
| 27 | ||
h3= | ||
| 2 |
| 3 | ||
h= | itd. | |
| 3√2 |
| 33√4 | ||
tak tam powinno być h= | , mój błąd | |
| 2 |