Jest jakiś informatyk?
informatyka: Jest tu jakiś informatyk ?
Da rade przygotować się do matury z informatyki od zera w 4 miesiące ?
29 gru 20:05
informatyka:
29 gru 20:07
===:
Student dowiedziawszy się tuż przed sesją, że jednym z przedmiotów do zdania jest
język chiński zapytał tylko "a kiedy ten egzamin?"
29 gru 20:08
ale jak to?: zależy co Cię interesuje 30% czycoś więcej. Poczytaj jakie są wymagania, następnie zgromadź
dostępne wiadomości. Jeśli na prawdę wiążesz przyszłość z informatyką, to będziesz się tego
uczył. Co Ci się uda to tak napiszesz maturę. Jeżeli to tylko kaprys rodziców, bądź kogoś
innego,
to odpuść...
29 gru 20:09
Satan: Da się. Sam tak niedługo zacznę. Ponoć na maturze jest kilkanaście powtarzających się skryptów,
co w moim przypadku akurat wystarczy. Nie liczę zadań z Excela, Accessa czy MySQL.
29 gru 20:11
sata: Jeżeli w ogóle zadajesz takie pytania to odpowiedź brzmi nie, nie przygotujesz się do matury z
informatyki w 4 miesiące
a jak już podejmiesz ryzyko to pozostaje Ci się modlić żebyś jakimś cudem uzyskał 30% to nie
jest język polski czy biologia że wykujesz na blache większośc rzeczy i będzie ok
sam język programowania zajmie czasu wprawdzie duża wiedza nie jest potrzebna aby napisać
większosc programów z matury potrzeba m. in wiedzieć:
Deklaracja zmiennej, tablicy
Instrukcja przypisania
Instrukcja wejścia/wyjścia
Instrukcja warunkowa
Instrukcja wyboru
Instrukcja pętli warunkowej
Instrukcja pętli iteracyjnej
Wywołanie procedury, funkcji
Powrót z procedury, funkcji ze zwrotem wyniku lub bez zwrotu
można to opanować z powodzeniem w 2−3 dni ale to za mało. A jeśli w ogóle nie miałeś do
czynienia z tym i w ogóle nie słyszałeś o czymś takim jak język programowania ponadto excel
czy access są Ci obce to sobie odpuść
30 gru 14:41
vever: access 2007 czy 2016 ?
30 gru 14:51
vever: jest tu ktoś kto próbował ?
30 gru 15:11
kn: zależy jakie jeszcze przedmioty byś zdawał, czy miałeś z tym w ogóle do czynienia i jakiego
wyniku potrzebujesz. "da się" bardzo wiele rzeczy
30 gru 15:18
vever: nie mial
30 gru 15:25
vever:
30 gru 16:46
Pytający:
Być może ani Access 2007, ani Access 2016 − trzeba się dowiedzieć, jakim oprogramowaniem
dysponuje dana szkoła:
https://cke.gov.pl/images/_KOMUNIKATY/20170901%20EM%20Komunikat%20o%20egzaminie%20z%20informatyki.pdf
"Uwaga: Zdający jest zobowiązany wybrać system operacyjny wraz z językiem programowania i
programem użytkowym posiadanym przez szkołę."
Akurat co do części bazodanowej wg mnie wystarczy co nieco ogarnąć SQL (i nie bawić się w
jakieś formularze tworzenia kwerend czy jak to się zowie w Accessie). Sposób importowania
danych testowych i wklepywania zapytań SQL zależy od wybranego programu i łatwo to przyswoić
rozwiązując zadania z lat uprzednich.
Tu masz wystarczający tutorial:
https://www.w3schools.com/sql/
Excelowe zadania podobnie: rób zadania z poprzednich lat, a nauczysz się importować dane i
przyswoisz różne przydatne funkcje (masz internet, więc powinieneś być w stanie znaleźć
potrzebne funkcje do rozwiązywania starych zadań).
Czy do części programistycznej dasz radę się nauczyć? Nie wiem, ale na pewno to będzie
najtrudniejsze, skoro wszystko od zera.
30 gru 17:47
asdf: ja mogę tylko napisać − próbuj, nie masz nic do stracenia. Zawsze jakieś punkty dostaniesz na
uczelnie.
Pozdrawiam − programista z kilkuletnim doświadczeniem.
30 gru 21:31
vever: powiedz ze szczegółąmi jak sie przygotowywałes do matury z informatyki
30 gru 23:50
vever:
31 gru 00:08
vever: proszę o jakies porady jak się do tego zabrać i od czego wg zacząć ?
31 gru 00:09
vever: proszę o wskazówki od informatyków
31 gru 00:09
vever: jesli ktoś bedzię mógł to prosze o odpowiedz
31 gru 00:25
vever:
31 gru 09:01
sata: Zacznij sobie od pojęcia algorytmu i ogólnie od nich zapis algorytmu, schamaty blokowe, pętle
potrenuj z przykładowymi algorytmami które są w informatorze maturalnym
staraj się je zrozumieć rozrysuj sobie schemat blokowy i wypisuj zawartość zmiennych po każdym
kroku żeby zrozumiec co się w danym kroku dzieje
jak masz już środowisko programistyczne po napisaniu programu pobaw się też debugerem popatrz
jakie są wartości zmiennych w danym kroku( na egzamin moze czasem sie przydać)
Jak już zrozumiesz algorytm staraj się napisać od zera program w języku którego się uczysz a w
gotowca patrz ostatecznie jak nie wiesz jak ugryżć
oczywiście w tym samym czasie praca z arkuszami musowo w części I są zadania teoretyczne próbuj
odpowiadać na pytania i uzupełniaj wiedze
Co do części II specjalnych rad nie mam trzeba trenować i tyle i porównywać z kluczem
odpowiedzi lub jesli masz przykładowym rozwiązaniem
część II to tak naprawde praktyka i wszystko zależy jakie podejście do rozwiązania obierzesz.
31 gru 10:42
mysql: a czy rozwiazujac zadania z informatora mam szanse na 60 czy wyzej ?
1 sty 13:09
sata: Nie wiem na ile masz szanse nikt Ci tego tak nie wywnioskuje, co roku są inne zdania na maturze
o ile w części II zadania z wykorzystaniem excela czy accessa są w miare przewidywalne i jak
dobrze znasz te środowiska to sobie poradzisz
O tyle zadania z części I są nieprzewidywalne dostajesz algorytm w postaci listy kroków i na
jego podstawie odpowiadasz na pytania czyli musisz go zrozumieć żeby cokolwiek z nim podziałać
potem np masz zrobić implementacje jakiegoś algorytmu który realizuje jakieś zadanie za
pomoca algorytmu z zadania do wyboru masz implementacje w postaci listy kroków, schematu
blokowego lub programu w wybranym przez siebie srodowisku
1 sty 17:58