29 gru 19:39
[: metoda podstawiania za t mam dac 1+x4?
29 gru 19:39
Adamm: tak
29 gru 19:47
[: a dalej jak bo cos zle mam/..
29 gru 19:50
[: mam tak t
3=1+x
4
3t
2dt=4x
3dx/*2
6t
2dt=8x
3dx
29 gru 19:58
[: i dalej nic nwm...
29 gru 19:58
jc: 8 ∫ (1+x4)−2/3 x3 dx = 6 (1+x4)1/3
Nie umiesz różniczkować?
29 gru 20:05
[: nie
29 gru 20:05
[: a mozesz mi tą metoda moja zrobic
29 gru 20:06
[: ?
29 gru 20:12
Mila:
| | dt | |
x4+1=t, 4x3dx=dt, dx= |
| |
| | 4x3 | |
| | 8x3 | | 1 | |
∫ |
| dx=2∫ |
| dt=2∫t−2/3 dt=2*3*t1/3= |
| | 3√(x4+1)2 | | 3√t2 | |
=6
3√x4+1+C
29 gru 20:50