matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Metodą całkowania przez części oblicz całkę
mat1510:
∫cos
2
x dx= I u=cosx v=cosx I= sinxcosx+ 1∫sin
2
x dx I u'= −sinx v= sinx I Dalej nie wiem czy dobrze robię bo nie moge wyliczyć , tak samo dawałem u=cos
2
x v=1 i też nie mogłem
29 gru 19:26
Adamm:
∫cos
2
xdx=cosx*sinx+∫sin
2
x=cosx*sinx+∫(1−cos
2
x)dx=cosx*sinx+x−∫cos
2
xdx 2∫cos
2
xdx=cosx*sinx+x+c
1
1
∫cos
2
xdx=
cosx*sinx+
x+c
2
2
29 gru 19:49
mat1510:
dzięki ma to sens
29 gru 20:45