Zbadaj liczbę miejsc zerowych funkcji
Sun: Zbadaj liczbę miejsc zerowych funkcji
f(x) = (m2 − 1)x2 + (2m2 − 3m + 1)x + m2 − 3m + 5
w zależności od parametru m ∊ R
29 gru 19:16
Satan: Więc...? Założenia i działasz. Rozważ różne przypadki dla delty. Dodatkowo zwróć uwagę co się
stanie, gdy m = 1 lub m = −1
29 gru 19:34
Sun: Gdy m=1 lub m=−1 to jest równanie liniowe i wtedy wychodzi w obydwu przypadkach brak
rozwiązania?
A delta ma być równa zeru skoro szukamy miejsc zerowych? Mam straszny problem z tym działem.
29 gru 19:38
Satan: No więc pomagamy

Gdy szukamy miejsc zerowych, to f(x) = 0, a nie delta. Teraz tak: dla m = 1 lub m = −1 masz
równanie liniowe, które rozwiązujesz.
m = 1:
(2*1 − 3*1 + 1)x + 1 − 3*1 + 5 = 0 → (3 − 3)x = 3 − 6 → 0 ≠ −3, czyli sprzeczne
m = −1:
| | 3 | |
(2 + 3 + 1)x = −9 → 6x = −9 ⇒ x = − |
| , czyli istnieje rozwiązanie. |
| | 2 | |
Teraz kwestia delty. Gdy Δ > 0 istnieją dwa rozwiązania. Gdy Δ = 0 istnieje jedno rozwiązanie.
Oraz Δ < 0 oznacza brak rozwiązań. Najlepiej przed zabawą z parametrami poćwiczyć trochę na
prostszych przykładach z funkcji kwadratowej
29 gru 20:09
Sun: Dziękuję bardzo!
29 gru 20:18