Przebieg zmienności funkcji
Fanabela: Witam, mam pytanie dotyczące przebiegu zmienności funkcji, a mianowicie badam taką funkcje:
f(x)=(x+1)
3/(5(x−1)
2)
Obliczyłam dziedzinę, asymptoty, pochodne, przecięcia funkcji z OX i OY.
Z obliczeń wynika, że między innymi
f'=((x+1)
2(x−1)(x−5))/(5(x−1)
4) −> f↑ x należy do (5,+
∞); f↓ x należy do (−
∞,−1),(−1,1),(1,5)
f''=(x+1)24/(5(x−1)
4) −> wypukła x należy do (−1,+
∞), wklęsła x należy do (−
∞,−1)
Problem polega na tym, że gdy sprawdzam wykres funkcji w programie do rysowania wykresów
to tam gdzie według mnie powinna maleć rośnie, a tam gdzie rosnąć maleje.
Wszystko inne się zgadza. Nie wiem gdzie w moim rozumowaniu jest błąd.
Proszę o pomoc
29 gru 19:07
ford:

myślę że źle analizujesz wykres pochodnej f'
załączam
niebieski prawidłowy wykres pochodnej
dla x=1
f(x) nie jest określona więc liczymy granice lim
x→1− f(x) i lim
x→1+ f(x) i obie będą
równe +
∞
na podstawie niebieskiego wykresu pochodnej f'(x) oraz granic lim
x→1− f(x) i lim
x→1+
f(x) mogę narysować zielono−czerwony wykres f(x)
zgodnie z zasadą:
pochodna dodatnia (niebieski wykres nad osią x − wtedy f(x)
rosnąca)
pochodna ujemna (niebieski wykres pod osią x − wtedy f(x)
malejąca)
29 gru 20:05
Fanabela: Dziękuję!

Już wszystko jasne (trywialny błąd)
Nie uwzględniłam 1 z mianownika i dlatego obliczenia się nie zgadzały.
Mam jeszcze pytania dotyczące badania przebiegu funkcji:
f(x)=
√x3/(x+3)
ponieważ
f'=(
√x(2x+9))/(2(x+3)
3/2) punkty podejrzane o bycie ekstremum to x=−
92 v x=0
i nie wiem co należy zrobić z tymi punktami, bo mimo że wpadają do dziedziny funkcji
((−
∞,−3)u<0,+
∞))
to nie należą do dziedziny f'.
f''=27/(4
√x(x+3)
5/2) i nie wiem jak z takiej funkcji wyznaczyć możliwe punkty przegięcia.
29 gru 22:18
iteRacj@:
pierwsza pochodna
dziedzina funkcji pochodnej: D
f' = (−
∞,−3)∪(0,+
∞)
zmiana znaku pochodnej dla x=−4,5, jest to minimum lokalne
druga pochodna
dziedzina dla drugiej pochodnej: D
f" = (−
∞,−3)∪(0,+
∞)
druga pochodna dodatnia w całej dziedzinie, brak punktów przegięcia
| | x3 | |
*pod pierwiastkiem jest wszędzie iloraz |
| |
| | x+3 | |
30 gru 00:00