matematykaszkolna.pl
Przebieg zmienności funkcji Fanabela: Witam, mam pytanie dotyczące przebiegu zmienności funkcji, a mianowicie badam taką funkcje: f(x)=(x+1)3/(5(x−1)2) Obliczyłam dziedzinę, asymptoty, pochodne, przecięcia funkcji z OX i OY. Z obliczeń wynika, że między innymi f'=((x+1)2(x−1)(x−5))/(5(x−1)4) −> f↑ x należy do (5,+); f↓ x należy do (−,−1),(−1,1),(1,5) f''=(x+1)24/(5(x−1)4) −> wypukła x należy do (−1,+), wklęsła x należy do (−,−1) Problem polega na tym, że gdy sprawdzam wykres funkcji w programie do rysowania wykresów to tam gdzie według mnie powinna maleć rośnie, a tam gdzie rosnąć maleje. Wszystko inne się zgadza. Nie wiem gdzie w moim rozumowaniu jest błąd. Proszę o pomoc emotka
29 gru 19:07
ford: rysunek myślę że źle analizujesz wykres pochodnej f' załączam niebieski prawidłowy wykres pochodnej dla x=1 f(x) nie jest określona więc liczymy granice limx→1 f(x) i limx→1+ f(x) i obie będą równe + na podstawie niebieskiego wykresu pochodnej f'(x) oraz granic limx→1 f(x) i limx→1+ f(x) mogę narysować zielono−czerwony wykres f(x) zgodnie z zasadą: pochodna dodatnia (niebieski wykres nad osią x − wtedy f(x) rosnąca) pochodna ujemna (niebieski wykres pod osią x − wtedy f(x) malejąca)
29 gru 20:05
Fanabela: Dziękuję! emotka Już wszystko jasne (trywialny błąd) Nie uwzględniłam 1 z mianownika i dlatego obliczenia się nie zgadzały. Mam jeszcze pytania dotyczące badania przebiegu funkcji: f(x)=x3/(x+3) ponieważ f'=(x(2x+9))/(2(x+3)3/2) punkty podejrzane o bycie ekstremum to x=−92 v x=0 i nie wiem co należy zrobić z tymi punktami, bo mimo że wpadają do dziedziny funkcji ((−,−3)u<0,+)) to nie należą do dziedziny f'. f''=27/(4x(x+3)5/2) i nie wiem jak z takiej funkcji wyznaczyć możliwe punkty przegięcia.
29 gru 22:18
iteRacj@: pierwsza pochodna
 x2*(2x+9) 
f'=

x3 
2

*(x+3)2
 x+3 

x2*(x+4,5) 
f'=

x3 

*(x+3)2
 x+3 

dziedzina funkcji pochodnej: Df' = (−,−3)∪(0,+) zmiana znaku pochodnej dla x=−4,5, jest to minimum lokalne druga pochodna
 27x 
f'=

x3 
4

*(x+3)3
 x+3 

dziedzina dla drugiej pochodnej: Df" = (−,−3)∪(0,+) druga pochodna dodatnia w całej dziedzinie, brak punktów przegięcia
 x3 
*pod pierwiastkiem jest wszędzie iloraz

x+3 
30 gru 00:00