...
Jadwigaaa: 2x+2y+10z+3t=9,5
1x+2y+20z+1t=8,2
3x+1y+5z+2t=8,9
2x+5y+35z+5t=18,3
w tym ukladzie muszą mi wyjsc rozwiazania (x,y,z,t) tak mowi tresc zadania
Czy jest jeszcze jakis sposob oprocz metody Gaussa−Jordana na rozwiazanie tego ukladu, bo
Cramer odpada....
Moze mozna jakos ten uklad sprowadzic do ukladu Cramera(bo teraz wyznacznik glowny wychodzi 0,
a w przypadku tego zadania nie moze tak byc, musze miec x,y,z,t).
Z gory dziekuje za pomoc. : )))
Po prostu tez nie lubie metody Gaussa, nie umiem jej, nie umiem kombinowac miedzy wierszami....
Wiec moze jest jeszze jakas inna metoda? : )
29 gru 18:51
Adamm: istnieje inna metoda, z wyznacznikami, ale nie jest wcale prostsza od Gaussa−Jordana
29 gru 18:54
Basia: albo wzory Cramera, albo metoda Gausa Jordana, albo tak jak w szkole metoda podstawienia
lub przeciwnych współczynników
naprawdę z tego wszystkiego metoda Gausa−Jordana jest najłatwiejsza
29 gru 18:54
29 gru 18:59
Adamm:
2 2 10 3 9,5
1 2 20 1 8,2
3 1 5 2 8,9
2 5 35 5 18,3
najprościej, mamy jedynkę, to zaczynamy od niej
0 −2 −30 1 −6,9
1 2 20 1 8,2
0 −5 −55 −1 −15,7
0 1 −5 3 1,9
no i znowu jedynka, pięknie
0 0 −40 7 −3,1
1 0 30 −5 4,4
0 0 −80 14 −6,2
0 1 −5 3 1,9
jeden nam się powtarza, więc wykreślamy
0 0 −40 7 −3,1
1 0 30 −5 4,4
0 1 −5 3 1,9
no to praktycznie skończyliśmy, zostaje podzielić pierwszy wiersz przez −40 i grzebać w
ułamkach
29 gru 19:05