działania na potęgach
mk: | | 3p | |
Znajdź wszystkie pary liczb pierwszych p i q, dla których zachodzi równość |
| =333 |
| | 3q | |
Odpowiedzi niby wyszły mi dobre czyli: 2 i 29.
W odpowiedzi jest że jedna liczba musi być parzysta, dlaczego tak? Wiem, że tylko 2 jest
parzystą liczbą pierwszą, ale dlaczego w tym równaniu musi być parzysta?
29 gru 18:25
Adamm: 3p−q=333
p−q=27
jeśli obie p, q byłyby nieparzyste, to mielibyśmy po lewej liczbę parzystą, sprzeczność
więc co najmniej jedna musi być parzysta
29 gru 18:32
Basia: na pewno dobrze to napisałeś?
| 3*29 | |
| z całą pewnością ≠ 333 |
| 3*2 | |
| | 3p | |
czy to nie miało być |
| ? |
| | 3q | |
| | 3p | |
Jeżeli tak to masz |
| = 3p−q = 333 = 327 |
| | 3q | |
p−q = 27
nieparzysta − nieparzysta = PARZYSTA
czyli obie nie mogą być nieparzyste
stąd q=2 p = 29
29 gru 18:34