Układ Cramera
Adam: Dla jakich wartości parametru p podany układ jest układe Cramera?
px − y − z = 2
x + y + z =0
2px + pz = 2
i inny przykład
px + y + z =2
x − y − 2z = 0
2x + py = 2p
Pomóżcie mi zdać egzamin
3 lut 10:28
Bogdan:
Wyznacz wyznacznik główny W układu równań i przyjmij założenie W ≠ 0
3 lut 10:40
jo: W pierwszym będzie dla p≠0 ⋁ p≠−1
3 lut 10:48
Adam: Próbowałem coś z tym zrobić i wyszło coś takiego
W = p + 0 + 2p − 2p − 0 − 1 = p − 1
i co teraz mam z tym zrobić, jeśli chociaż jest to dobrze?
3 lut 11:01
jo: W = p2 + 0 − 2p − (−2p − 0 −p) = .... ten wyznacznik który wyjdzie musi być ≠0
3 lut 11:06
Adam: Może jakbyś napisał mi to w całości, to może coś bym z tego wiedział.
3 lut 11:15
Bogdan:
Do jo, Nie "W pierwszym będzie dla p≠0 ⋁ p≠−1",
ale w pierwszym będzie dla p≠0 ⋀ p≠−1, czyli dla p∊R\{−1, 0}
3 lut 11:18
jo:
| p −1 −1 |
W = | 1 1 1 | detW = p2−2p−(−2p−p)=p2+p=p(p+1)≠0
| 2p 0 p | czyli p≠0 ⋁ p≠−1
Proszę, napisałam.
3 lut 11:23
jo: No spoko, chyba każdy by zauważył błąd...
3 lut 11:25
Adam: Dzięki bardzo za pomoc, teraz już rozumiem. Mam jeszcze pytanie co do przykładu drugiego, co
zrobić z tym 2p jeśli jest po drugiej stronie równania.
3 lut 11:32
jo: W tym drugim chyba tak samo jak w pierwszym.
3 lut 12:51