Wzory Viete'a
adas,wisnia: Dla jakich wartości parametru k różne rozwiązania x1, x2 równania x²−(k+1)x+k=0 spełniają
warunek (x1+3x2)(x2+3x1)=16?
Potrzebuję pomocy jedynie z warunkiem ze wzorów Viete'a.
29 gru 18:20
Adamm: x1=1, x2=k
od razu widać
(1+3k)(k+3)=16
itd.
29 gru 18:24
adas,wisnia: Na podstawie czego wiadomo, że x2 to k?
29 gru 18:33
ford:
jeśli w równaniu x2−(k+1)x+k=0
w miejsce iksa wstawisz k
i wykonasz działanie po lewej stronie to otrzymasz 0=0 czyli równość jest spełniona
29 gru 18:39
Basia:
Δ=(k+1)
2 − 4*1*k = k
2+2k+1−4k = k
2−2k+1 = (k−1)
2>0
k−1≠0
k≠1
√Δ = |k−1|
√Δ = k−1 lub
√Δ = 1−k
1.
√Δ=k−1
k−1>0
k>1
w drugim przypadku będzie tak samo
29 gru 18:40