wielomian
gośka: Przy dzieleniu wielomianu W(x) przez dwumian (x−1) otrzymujemy rezstę R(x) =−2 , przy
dzieleniu przez dwumian (x+2) otrzymujemy rezstę R(x) =−4. Oblicz resztę z dzielenia
wielomainu W przez x2+x−2.
29 gru 17:33
Basia:
x2+x−2 = (x−1)(x+2)
W(1)= −2
W(−2) = −4
W(x) = (x−1)(x+2)*P(x) + R(x)
stąd
R(1) = W(1)=−2
R(−2)=W(−2)=−4
szukana R(x) = ax+b
a*1+b = −2
a*(−2)+b = −4
dokończysz sobie chyba sama
29 gru 17:46
goska: Niestety nie wiem jak dalej
29 gru 18:09
Basia: rozwiąż układ równań
a+b = −2
−2a+b = −4
podaj wyniki
29 gru 18:13
gośka: żle przepisałam zadanie sorry, napisze w nowym poście, przepraszam
29 gru 18:31