równoległobok
ropusia:

W równoległoboku środki trzech boków połączono z odpowiednimi wierchołkami tak jak na rysunku.
Oblicz stosunek pola równoległoboku do pola otrzymanego trójkata (niebieski).
29 gru 17:26
ropusia: Czemu nikt mi nie chce pomóż
31 gru 19:22
jc: 1/96. Ja poczekasz, to na pewno ktoś Ci to ładnie rozrysuje.
31 gru 19:59
Adamm:

jc, a możesz to zrobić za pomocą reguły dźwigni?
ktoś mi to pokazywał, ale zapomniałem jak to się robi
(można za pomocą tego poznać stosunek niektórych odcinków do siebie)
31 gru 20:08
jc: Wg rysunku Adamma.
D=0
K=1/3 A + 1/3 C
I=1/4 A + 1/2 C
J=1/5 A + 2/5 C
Znalezienie J wymagało prostego rachunku.
Faktycznie J leży na przecięciu DF i AG.
J=2/5 F, F=1/2 A + C
J=1/5 A + 4/5 G, G=1/2 C
Dalej
K−J=2/15 A − 1/15 C
I−J=1/20 A + 1/10 C
Pole = 2/15 * 1/10 + 1/20 * 1/15 = 1/60
Cóż, odczytując z rysunku coś pomyliłem. Spróbuj zrobić odpowiedni rysunek
lub poczekaj, aż Mila to zrobi. Mila potrafi ładnie rozwiązywać takie zadania.
31 gru 23:17
Mila:
Jutro.
31 gru 23:52
ropusia: Pomożecie dziś?
1 sty 12:03
Mila:

P
ABCD=P
DG i BE− środkowe w ΔABD, dzielą się w stosunku 1:2.
|DG|=d
s, x − pola trójkątów , jak na rysunku
1)
| 1 | | 1 | |
PΔDEK=PΔBGK= |
| PΔABD= |
| P |
| 6 | | 12 | |
2)
| 1 | |
ΔKGI∼ΔDEK w skali k= |
| ⇔ |
| 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔKGI= |
| *PΔDEK= |
| P⇔s+x= |
| P |
| 4 | | 48 | | 48 | |
Punkt J dzieli DG w stosunku 1:4 począwszy od punktu G.
s | | 2d | | d | | 2 | |
| = |
| : |
| = |
| ⇔2x=3s |
x | | 15 | | 5 | | 3 | |
=======
No to ktoś z nas ma pomyłkę.
Posprawdzaj.
2 sty 00:51
jc: Mila, tak, jak piszesz: 1/120

Nie podzieliłem wyniku przez 2. Pole trójkąta = pole odpowiedniego równoległoboku / 2.
Gdzieś mi ta dwójka umknęła.
Wydaje mi się, że odpowiedni rysunek może dać odpowiedź prawie bez rachunku.
Mamy wybór: bezmyślne rozwiązanie (np. moje algebraiczne) czy krótkie pomysłowe
Na sprawdzianie stawiałbym na schemat, w domu na rozmyślania.
2 sty 07:34
Mila:
| 1 | |
Dziękuję za odpowiedź, tak myślałam, że brakuje |
| . |
| 2 | |
Twoje rozwiązanie jest ciekawe. Pozdrawiam

Ciekawe o co zapyta uczennica? (chyba wiem)
2 sty 18:23